Mevcut şirketinizi büyütmek için yatırımcı ortak arıyorsanız.
Pazar payınızı büyütmek için şirket satın almayı veya birleşmeyi düşünüyorsanız.
Fon bulma konusunda bir DANIŞMAN ihtiyacınız var demektir. Danışman işletmenin gereksinim duyduğu şirketleri veya fonları en uygun koşullarla bulmak ve etkin olarak taraflara yansımasını sağlamakla yükümlüdür.
Şirket Evlilikleri, Devralma, Birleşme, Satın Alma İşleri
Globalleşme ile hız kazanan rekabet, tüm firmaların pazar paylarını tehdit ediyor. Şirketlerin ayakta kalabilmeleri ve aktiflerinin değerlendirilmesi için doğru zamanlarda stratejik kararların verilmesi gerekiyor. Son yıllarda yabancı yatırımcıların ve özel fonlarının da bu yönde ilgilerinin artması ile birlikte, yükseliş trendi görülmektedir.
Hem firma sahibi için hem de yatırımcılar için avantajlı olan bu yöntemler, firmaların pazar paylarının korunmasında ve arttırılmasında, rakiplerinin önüne geçilmesinde fayda sağlamaktadır.
Diğer taraftan firmanın kurumsallaşmasına ve daha kapsamlı coğrafyalara yayılmasına olanak sağlamakta ve hız kazandırmaktadır.
Şirket Evlilikleri, Devralma, Birleşme, Satın Alma İşlerinde DANIŞMAN unsuru olmazsa olmaz. Finansal performans analizi (Borç ödeme gücü, Karlılık oranları, Likitide oranları, Faaliyet oranları) ve Fizibilite çalışmaları DANIŞMAN firma gözetiminde sonuçlandırılmaktadır. Birçok şirket tek başlarına giriştikleri işlerde çok fazla sorun yaşamaktadır.
Yabancı ve Yerli İş Ortaklığı : Uluslararası alanda joint venture olarak tanınan bu tür ortaklık, Türk uygulamasında kimi zaman “ortak girişim” kimi zamanda “iş ortaklığı” olarak karşımıza çıkmaktadır. Uygulamada İş ortaklığı müessesesi kimi zaman konsorsiyumlarla karıştırılmaktadır. aralarındaki en belirgin fark, iş ortaklığı durumunda, iş ortaklığı tarafları iş sahibine karşı müteselsil sorumluyken, konsorsiyumda her ortak, is sahibine karsı, sözleşmede kendisinin yapacağı iş veya bölümle sınırlı olarak sorumlu bulunmaktadır.
Kurumların kendi aralarında veya şahıs ortaklıkları ya da gerçek kişilerle, belli bir işin yapılmasını ortaklaşa yüklenmek ve kazancını paylaşmak amacıyla kurdukları ortaklıklardan bu şekilde mükellefiyet tesis edilmesini talep edenler olarak tanımlanmıştır.
Yol Haritası
Kurulacak olan iş ortaklığının kurumlar vergisi mükellefi sayılabilmesi için en az aşağıdaki unsurları taşıması gerekir.
- Ortaklardan en az birinin kurumlar vergisi mükellefi olması,
- Ortaklığın belli bir işi sonuçlandırmak üzere yazılı bir sözleşmeyle kurulması,
- İş ortaklığı konusunun belli bir iş olması,
- Birlikte yapılacak olan işin belli bir süre içinde gerçekleştirilmesinin öngörülmesi,
- İş ortaklığı ile işveren arasında bir yüklenim sözleşmesinin olması,
- Tarafların, müştereken yüklenilen işin belli bir veya birden fazla bölümünden değil, tamamından işverene karşı sorumlu olmaları,
- İşin bitiminde kazancın paylaşılması,
- Birlikte yapılması öngörülen ve müştereken yüklenilen işin bitimi VUKda belirtilen mükellefiyetle ilgili ödevlerin tamamının yerine getirilmesiyle mükellefiyetin sona ermesi.
İş ortaklığı, devamlılık gösteren ve aynı nitelikte olan iş veya işler için değil, belirli bir sürede bitecek bir iş için kurulacak ve tam mükellefiyete tabi olacaktır.